Gratis vaccination mod pneumokokker til ældre, der er fyldt 65 år

Et nyt tilbud sikrer gratis vaccine til personer i særlig risiko for at blive syge af pneumokokker.

Som led i håndteringen af COVID-19 udbruddet har regeringen besluttet at iværksætte en række vaccinationsindsatser, herunder vaccination mod pneumokokker til alle ældre, der er fyldt 65 år samt borgere i særlige risikogrupper under 65 år.

Pneumokokker kan blandt andet medføre alvorlig lungebetændelse og i nogle tilfælde hjernehindebetændelse og blodforgiftning.

Formålet med pneumokokvaccinationer er at beskytte risikogrupper mod ”dobbelt sygdom” (både alvorlig pneumokoksygdom og COVID-19) og samtidig nedbringe unødig belastning af sundhedsvæsenet.

De første vacciner vil blive leveret i løbet af april og skal tildeles de mest sårbare grupper. Efter Sundhedsstyrelsens anbefaling skal de første vacciner tilbydes til beboere på plejehjem og lignende boliger og til ældre, der er fyldt 65 år med en kronisk lidelse (kronisk lungesygdom) samt til personer under 65 år, som er i særlig høj risiko for alvorlig pneumokoksygdom.

Danske Ældreråd opfordrer ældrerådsmedlemmer, der kan være i målgruppen for pneumkokvaccinationer til at tage imod tilbuddet.

Tilbuddet forventes at træde i kraft i løbet af april, og Sundhedsstyrelsen vil udsende nærmere information til både borgere og sundhedsfagligt personale til den tid.

Læs også brev fra sundheds- og ældreministeren vedrørende vaccination af risikogrupper mod pneumokok

Scroll til toppen